Učka

Ucka je jedinstveni park prirode i spoj svega razlicitoga. Posjetitelju se pruzaju prekrasni pogled ne samo na unutrasjost Istre, vec i na obalu i more. Istrazivacima, ljubiteljima prirode, alpinistima, speleolozima, biciklistima i svima ostalima zeljnih prekrasnog dana provedenih na vikendu svakako preporucamo odlazak na Ucku. Ucka je mjesto koje pruza siroki spektar rekreacijskih mogucnosti doslovno za sve dobne skupine. Prometna povezanost, i brojni novi kilometri Hrvatskih autocesta otvorile su brojne nove mogucnosti za razgledavanje Hrvatske, koje svakako treba prepoznati i iskoristiti. Dolaskom na planinu u smjeru s mora Ucka je bogata malim naseljima, njihova specificnost je polozaj i nadmorske visine. Nije uobicajeno setati mjestom cija je visinska razlika 500-tinjak metara. Dobra kondicija, visak energije pomjesana pozitivnim afirmacijama i ciljevima za istrazivanje novoga u nama bude korak da odemo jos dublje, da osjetimo planinu. Laganim pjesacenjem na vrh kroz puteve sakrivene borovom sumom, Ucka skriva bogatu floru i faunu. Park prirode je jedno od malobrojnih posljednjih mjesta stanista Bjeloglavog supa, a oni uporniji mogu pronaci Uckarski zvoncic.

Ruralni krajolici Parka prirode Učka imaju prirodne, kulturne i gospodarske vrijednosti koje odražavaju prirodnu raznolikost te dugu i kompleksnu povijest.Oni često sadrže veliku biološku raznolikost, međutim mnogi od njih iz različitih su razloga ugroženi. Od osobitih ljepota svakako bi naveli okolicu Brsestine koja pruza ljepotu ocuvanih ruralnih vrijednosti poljoprivrednog krajolika s nenarusenim prirodnim okruzenjem.

Podrucje Moscenicke i Lovranske Drage su primjeri najljepsih i najizrazitijih bujicnih udolina na istocnim padinama parka, s ostacima poljoprivrednog i ruralnog krajolika u odumiranju.

Pojas livada na flisu ispod siparista na istočnoj strani pod vrsnim dijelovima Učke istice se po svojoj neobicnoj lepezi flore i pejzaznom ljepotom s kulisom Ucke nadohvat ruke. Livade bi mogle postati omiljeni prostor za setnje prirodom, a dijelom ih vec i sada koriste planinari za kruzne ture u visinskom pojasu prijevoja Poklon. Kroz staru bukovu sumu na putu prema vrhu protezu se slapovi i gornji tok potoka Banina. Sa stjenovitih grebena, prostranih pasnjaka i stijena pruzaju se velecanstveni vidici na susjedne gradove, otoke Kvarnera, Istru, planine Gorskog kotara, Velebit pa cak do Italije i Alpa. Među vrijednostima nezive prirode parka posebno mjesto zauzima kanjon Vela Draga. Ovaj lokalitet zašticen je kao geomorfoloski spomenik prirode. Smatra se da je kanjon nastao talozenjem slojeva vapnenaca, nakon cega je uslijedilo tektonsko izdizanje i raspucavanje u obliku koji je danas.
Međutim, slika o Ucki ne bi bila potpuna ako izostavimo ljudskom rukom stvorenu bastinu: nalazi iz nekoliko spilja koje se danas nalaze na podrucju Parka prirode Ucka jasno upućuju na kontinuitet zivota jos od razdoblja od oko 12 tisuća godina prije Krista. Bogatoj arheoloskoj pribrajamo i znatno mlađu graditeljsku te kulturnu bastinu. Iako je gotovo nemoguće u samo nekoliko redaka sazeti sve vrijednosti Ucke, nije tesko zakljuciti da je Ucka kroz stoljeca evolvirala u izvanredan spoj prirodnih bogatstava i ljudske povijesti koji zasluzuje narocitu skrb i zastitu.
Dostupnost obradivog tla, brojni izvori vode te obiljezja specificne strukture reljefa svakako su pogodovali naseljavanju Ucke kako u dalekoj proslosti tako i u novijim razdobljima. Poznato je, međutim da su područjem masiva Učke prolazile neke rimske prometnice, a spominju se građevine za koje se pretpostavlja da su sluzile nadzoru prometa i odrzavanju prometnice. Razdoblje antike kao i srednjeg vijeka arheoloski je također slabije istrazeno, ali je za razliku od starijih razdoblja bolje dokumentirano u povijesnim izvorima. Posebna zanimljivost vezana za uckarsko tradicionalno graditeljstvo su objekti koje nazivamo dvori. Naime, privremeni zivot ljudi i blaga preko ljetnih mjeseci ostavio je traga u graditeljstvu, pa na cijelom planinskom prostoru nailazimo na primarne i najneposrednije graditeljske oblike – male pacetvorinaste objekte građene usuho, na jedan pod, dvostresnim drvenim krovom pokrivenim biljnom građom, a služile su za sklonište ovcama i privremeni boravak ljudi. Poseban dozivljaj predstavljaju lokalne tradicionalne i kulturne manifestacije. Tu osim u dobrim vibracijama možete uživati i u marunima, šparogama i drugim specijalitetima učkarske zdrave hrane.